Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

σε λίγες μέρες το 10ο Λαγκαδινό Καρναβάλι

......Καλωσορίσατε στο Λαγκαδιανό Καρναβάλι(Βίντεο), καλωσορίσατε στο χωροχρόνο των Διονυσιακών γιορτών και των Αρκαδικών γλεντιών.

Θα περιηγηθούμε μαζί στα μαγευτικά, πετρόχτιστα Λαγκάδια, θα αποδράσουμε ταξιδεύοντας στους αρκαδικούς μύθους, θα χορέψουμε το χορό των ενστίκτων στην αναμονή της Άνοιξης, σε ένα γεμάτο, τετραήμερο φεστιβάλ για τη ζωή, τη γιορτή και τον έρωτα. Βασισμένο στη συνδιαμόρφωση και τη συμμετοχή, τη φιλοξενία και την ανιδιοτέλεια…

-Τι είναι δηλαδή το Λαγκαδιανό Καρναβάλι;
-Είναι ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το τριήμερο της αποκριάς στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Διοργανωτής, από το 2007, είναι ο Σύλλογος νέων των Λαγκαδίων –“Δράσις”.-Που;
-Σου είπα, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, στο «κρεμαστό χωριό», στο χωριό των μαστόρων της πέτρας. Μόλις 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 65 από την Τρίπολη.

-Τι περιλαμβάνει δηλαδή;
-Πρόκειται για ένα τετραήμερο γεγονός που περιλαμβάνει μουσικές γιορτές, παραστατικές τέχνες, αναβίωση εθίμων και φυσικά τη γνήσια Αρκαδική καρναβαλική παρέλαση.

-Τι είναι οι μουσικές γιορτές;
-Το σίγουρο είναι ότι θα πετύχεις γλέντια με παραδοσιακή μουσική από τη Πελοπόννησο έως την Μακεδονία, την Ικαρία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Επίσης, σίγουρα θα βρεθείς σε συναυλία με χάλκινα σε ρυθμούς βαλκανικούς.

-Και η γνήσια Αρκαδική παρέλαση;
-Η καρναβαλική πομπή είναι εμπνευσμένη από τους Αρκαδικούς μύθους. Ενσαρκώνει τα όντα του Μαινάλου. Κεντρικό πρόσωπο ο θεός Πάνας. Μαζί του χορεύουν Νύμφες, Ξωτικά και Καλικάτζαροι. Οι Βάκχοι με το Διόνυσο κερνάνε το κρασί, οι Μάγοι και οι Μάγισσες φτιάχνουν το μαγικό ζωμό και οι Αμαζόνες περιφρουρούν την εκστατική πομπή που καταλήγει στο κάψιμο του Βασιλιά Τράγου.

-Τι άλλο θα δω;
-Θα δεις σίγουρα μια εκδήλωση για παιδιά: κουκλοθέατρο, αφήγηση παραμυθιών… κάτι τέτοιο. Θα δεις αναβίωση παραδοσιακών εθίμων. Θα δοκιμάσεις μαγικό ζωμό και τσουκαλόκαυτο. Θα περιηγηθείς στις γειτονίες των Λαγκαδίων, θα περάσεις σίγουρα από το Καρναβαλικό Εργαστήρι να πάρεις το know how… Και διάφορα άλλα, μην στα πω και όλα…
Δημοσίευση σχολίου