Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

1980: «Φεύγει» ο Νίκος Ξυλούρης


Τέσσερα τραγικά γεγονότα συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Φεβρουαρίου, στη χώρα μας τον 20ό αιώνα, γεγονότα που προκάλεσαν πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση.


1972: Πεθαίνει ο Μάρκος Βαμβακάρης

Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς του ρεμπέτικου τραγουδιού. Καθιέρωσε μάλιστα την ορχήστρα με μπουζούκια και μπαγλαμάδες. Τα ηχογραφημένα τραγούδια του υπερβαίνουν τα 200, ενώ στην πλειονότητά τους ηχογραφήθηκαν σε δίσκους 78 στροφών μεταξύ του 1933 και του 1956. Γεννήθηκε στη Σύρο στις 10 Μαΐου 1905

1980: «Φεύγει» ο Νίκος Ξυλούρης

Ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο επί έναν χρόνο, φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 43 ετών, ο μεγάλος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1936 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου της Κρήτης, από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης..

1981: Η τραγωδία στη Θύρα 7 του Καραϊσκάκη
Εναν χρόνο μετά τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη, η 8η Φεβρουαρίου έμελλε να γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ημέρα που η ανείπωτη χαρά μετατράπηκε σε βαθιά θλίψη και η συντριπτική νίκη των «ερυθρολεύκων» επί της ΑΕΚ με 6-0 βάφτηκε με το αίμα των φιλάθλων.

Ήταν 8 Φεβρουαρίου 1981 στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο διαιτητής έχει σφυρίξει τη λήξη του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν με το θριαμβευτικό 6-0, χάρη στα γκολ των Μάικ Γαλάκου (3), Κώστα Ορφανού, Νίκου Βαμβακούλα και Βαγγέλη Κουσουλάκη.




1991: Η αεροπορική τραγωδία με το C-130

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991 μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Νέα Αγχίαλο. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση το στίγμα του αεροσκάφους χάνεται από το ραντάρ.

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, έπειτα από τρεις ημέρες έρευνας, στρατιωτικό ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες αναγνωρίζει τα συντρίμμια του C-130 στην κορυφή του όρους Όθρυς, σε υψόμετρο 1.520 μέτρων. Κανένας από τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες δεν επέζησε από την πρόσκρουση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: